Hej-szín





A terv színe-java. Előzmény: azok a cuki gyermekévek. Ihász szerint nincs visszaút. Milyen igaza volt!

Az a bő harminc év csak úgy ellibbent, noha egy négyesfogatot hajtottam ki a Nagybetűsbe közben. Egy élmény volt, igazán! De most, hogy a fészek megürülni kész, végre van röpke pillanat a visszatekintésre. Út nincs, csak pár pillantás.


Pedig én csupán elfogadtam a XV. kerületi önkormányzat szíves invitálását a Majális 2017 rendezvénynek otthont adó sporttelep bejárására.
Mint kiderült, ma már egybekelten terül el az egykori napközis tábor piciny erdejével, óriás kifutójával, és az emlékképeket meghazudtoló méretű hangárral. Amit praktikusan elfeleztek. Vagy régen is így volt?

Tajti Réka kabinetvezető
A nagy színpadon egész nap zenei produkciók alapozzák a forgatag hangulatát ott, ahol most a részletes tájékoztatót kaptuk. Szép számmal jelentkeztek civil szervezetek, de a büfésor megtéríti a költségek egy részét az üzleti partnerek várakozásai szerint. Nyilván zsibvásár is lesz, erre az aszfaltozott négyzetméterek kényelmesen alkalmasak. Valamikor a kerület összes iskolájából idegyűjtötték a lurkókat, s én a csoportok közt oly elveszettnek éreztem magam. Ma egy könnyen behatárolható, kellemesen tágas teret látok.


Szétnéztem. Térültem, fordultam. A mi szépséges Városligetünket imitálja a sok zöld, a napsugarak grundja, a madarak bőbeszédű locsogása. Ma minden csak egy kőhajításnyi. Tíz éves kor alatt bejárhatatlan büntető járatnak tűnt. Persze tíz körül már mókásabb volt, mert a jóval távolabbi iskolákból olykor egész helyes kobakok gurultak ide...

Gumigyűrűk helyett
Az árnyas! A rohangáló kölköknek bizony nélkülözhetetlen. Érdekes, hogy a sudár fák nem lettek kisebbek az évtizedek dacára sem. De lám, a traktorabroncs ma már nem dívik! Tábla tanúskodik az öt évvel ezelőtti konstrukcióváltásról. A szervezők rengeteg gyermekcsalogatót harangoztak be erre a parcellára. Itt kilóghatnak a meleg rétre is, ha az életnagyságú mesehősök ott kívánnak sztárfotót.

 A mosdó szalonképes lett. Talán nyolc fülke őriz ijesztő felismeréseket nyárról nyárra. Nem mindenki volt kész a változásra, de persze olyan is akadt, aki már öregnek érezte magát hozzá, ezért inkább sürgette volna azt a rémisztő napot. Anno volt hátsó, rongyos toilett is, amit mégis jobban kedveltünk. Annak a faháznak márcsak az emlékét susogják a magasra ágaskodó lombok.

Felejthetetlen memorandum. Ahol a karom ripityára tört. Nyilván nem ezért, de a bűnös libikókát a három pingpongasztal döngöli a feledésbe. De nem is... Ezek akkor is szolgálatban voltak, de mert ártalmatlan felvigyázók, a szanálást megúszták. Mit tehetnek ők arról, hogy anno volt egy lucskos nyár, vacogtató augusztussal, midőn már a gyökerek is vizet hánytak. Persze, hogy a csúszós fém levetette magáról a vitázó, féltékenykedő csajok egyikét. Hát nem értitek, hogy jobb a békesség?

Ennek jegyében ötven merész bográcsista száll ringbe a legjobb ízekért. Sok finomságot lehet majd a déli eredményhirdetést követően megízlelni, amihez persze nóta is szól.

Testvérszervezetünk, az ERESZ Látássérültek Egyesülete sorstársaikat és kísérőiket hívja egy-egy adag ebédre nagy szeretettel. Erzsike a motorja ennek a kis csapatnak, akiktől a látássérült alkotótársaink segítséget kaphatnak hangos alkalmazások telefonra telepítéséhez, bár a távoli vidékröl érkező Lali született vakként is pc-guru. Akinek otthoni géphez kellene ingyenesen elérhető felolvasó program, ő abban is lelkesedve áll szerzőtársaink szolgálatába.

Ám nekünk a fő szempont Sziporkáink sikerélménye. Így tehát szerzői bemutatkozások, lírai és prózai félórák, baráti beszélgetések töltik be a csinos, drapp színű Szi-A sátor légterét, ahova örömmel fogadunk minden bátor és bátortalan tollforgatót. Közösködünk: rajzokat, sőt novellát is összeeszkábálunk. Várunk hangulatfotósokat az első szabadtéri randevúnk megörökítésére, és számos okot keresünk az ajándékosztásra. A Sziporka Alapítványt rengeteg aprósággal lehet támogatni: négyszázforintos tombolával, nálunk felejtett meglepetésekkel, szerzői kiadványok megvásárlásával, de ami igazán lázba hoz minket: alkotó jókedvvel. Mert ez a mi legfőbb célunk a palotai Majális 2017 rendezvényen is.

Sziporkázzunk holnap is!

-grembi-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vizsgaidőszak