Szi-A

SZERKESZTÉS alatt!

Sziporka Alapítvány

A Szi-A Sziporka Alapítvány (Spark Foundation) nyilvántartásba vételét a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága rendelte el, az 2017. március 28. napján vált jogerőssé. Az alapítvány alapításkori székhelye alapján a Budapest XV. kerületi önkormányzat fennhatósága alá tartozik.

Szi-A kuratórium tagjai: Barta Melinda elnök, Biczók Dénesné titkár, P. Dányi Gabriella

Szi-A célok
Szi-A tagság
Általános Pályázati Feltételek

Elérhetőségek

• Szi-A székhely: 1157 Budapest, Kőrakás park 15.
  KÖLTÖZKÖDÜNK !
• Szi-A telefonszám: 06-30/55-255-86
• elektronikus levelezés és hangout-üzenet: sziporka.alapitvany@gmail.com
• bankszámlaszám: OTP 11742355-21435122 Sziporka Alapítvány
• közösségi oldalak:
facebook.com/SziA.Sziporka
Szia Sziporka G+
Szi-A wordpress

Új Ptk. III. könyvCopyright (klikk!) 

A szerzői jogok országonként eltérhetnek, a törvény védi az alkotót és hagyatékát. Az erre vonatkozó törvény pdf formátumban olvasható és / vagy letölthető. Magyarországon és az Európai Unió tagállamaiban 70 (hetven) lezárt év a védelmi idő.

Creative Common

A szerző szabadon rendelkezhet az alkotása felől, illetve eldöntheti, hogy jogairól milyen mértékben kíván lemondani. A Kreatív Közösség azon elv alapján épült fel, mely szerint az emberiség felhalmozott tudása mindenkinek "jár", ezért az alkotásokat oly módon teszik közkinccsé, hogy a szerzők valamennyi jogukról lemondanak, még a mű forrását sem kell megjelölni, sőt, mi több: kereskedelmi céllal is felhasználható. Ennek jele a "CC", különböző kereketekbe foglalva.

A Sziporka Alapítvány céljai közt szerepel a szerzői jogok megismertetése, begyakoroltatása, és alkalmazása. A tanulási idő alatt van helye a CC ápolásának, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy a szerzők és művészek is pénz alapú társadalomban élnek. A SziA álláspontja szerint a CC ésszerű támogatása nem szólhat az ingyen dolgozásról, kivéve, ha az alkotó egyéb (és elegendő) anyagi forrással rendelkezik a megélhetéséhez, és máskülönben is csak adománynak szánja műveit. Bár ez esetben számtalan karitatív szervezetet támogathat jelentősen, ahelyett, hogy szabad forráskódra vadászó lusta (és kapzsi) kereskedőknek biztosít ingyenes elérhetést, sőt, minden jogáról lemond a javukra.

A Creative Common különböző szinteken minősíti a jogvédettséget. A Copyright (Minden jog fenntartva!) az egyik véglet, ahol a szerző valamennyi jogához (joggal) ragaszkodik, hiszen alkotása keze munkájának gyümölcse, a CC a teljes joglemondás, míg a köztes állapotokban lemondanak például a személyes felhasználás javára, ám kereskedelmi célra nem adják a művet (ilyen esetekben a forráskódot meg KELL jelölni).

Alap helyzetben, ha egy szerző műve mellett nincs semmilyen jelölés, akkor a Copyright törvénye alatt áll! Vagyis: a CC-t kell külön jelölni, ez ad szabad utat a felhasználóknak, míg bárminemű jelölés nélkül a szerző valamennyi joga élesben fennáll. Sajnálatos tény, hogy a sok szabad forráskódú website és a CC-jelölés elhagyása miatt azonban a köztudat fordítva működött, ezáltal károsítva meg nagyon sok komoly alkotót.

A SziA Sziporka Alapítvány oldalán a Copyright jelölés a lábjegyzetben található!

A Blogger ingyenes blogszolgáltató, amely mintákat biztosít, azokkal ötletelésre sarkall, és szinte végtelenné növeli velük a kialakítható oldalak formáját. Az alkotás a weblapszerkesztőé! (Ez olyan, mint mikor a Szi-A eszközöket biztosít a festőknek egy tábor során, melyek ingyenesen használhatóak adott kereteken belül, de ettől még az elkészült festmény az adott művész munkája.)
Ilyen szisztematikával működik már számtalan szolgáltató, akik a kis adaggal segítve az indulást, ha elnyerte tetszésünket, nagyobb (fizetős) csomagokkal állnak rendelkezésünkre. Ha viszont nem tetszik, nem vesztettünk egyebet, csak a ráfordított időnket.

A Creative Common egyik nagy előnye: szabad forráskódú segédanyag gyűjthető. Például egy költő lírai alkotása mellé illő képi megjelenítést párosítana. Ahelyett, hogy szerzői jogvédelem alatt álló festmény fotóját közölné (mert ó, minő gyakori!), a CC több milliós képtárából böngészhet, immáron jogsértés nélkül. Ehhez kiváló segítség például a Pixabay weboldal, melynek magyarosítása az alábbi linkről érhető el: Pixabay HU. Tartsuk tiszteletben a festők, fotósok szerzői jogait!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Merengő - alkotói pályázat

Alkotói pályázat 05.10-ig

P. Dányi Gabriella kiállítása